ProjelerYayınlar

KLİNİKİLETİŞİM 14. SAYISI YAYIMLANDI

klinikiletişim’in yılda bir sayısını (mart-nisan), mutlaka sağlık sektöründeki kadın liderlere ayırıyoruz. Çalışma hayatları, yönetim anlayışları, değerleri, yarattıkları farkları büyük bir mutlulukla sayfalarımıza taşıyoruz. Hastanelerde de medikal endüstri kanadında da kadınların yönetim kadrosunda yer almaları, ataerkil yapının ve sermayesinin belirleyici olduğu ülkemizde son derece kıymetli! Hayalimiz bu sayıda, sayfalarımızın çoğunluğunu kadın liderlere ayırmaktı fakat biz de planlarımızı hızla değiştirmek zorunda kaldık. Buna rağmen; tamamı olamasa da bir kısım röportajları yayımlamaya karar verdik. Pandeminin ağır ve yıkıcı gündemi içerisinde biraz olsun nefes almamızı sağlayabilecek ve iyimserliğe kapı aralayabilecek bu röportajları sayfalarımızda okuyabilirsiniz.

Dünyanın Tek Gündemi Sağlık

klinikiletişim’in mart – nisan periyodunu da kapsayan 2020 yılı için çok farklı içerik planlamaları vardı; fakat gündemin bir anda coronavirüs pandemisi olması dolayısıyla bu sayının da rotasını global gündeme çevirdik. Kongreler ve tüm bilimsel etkinlikler birer birer iptal oldu, ertelendi. Sağlık Bakanlığı da hızla harekete geçerek sağlık personelini ve halkı bilgilendirmeye, tedbir almaya sevk etmeye başladı. Sağlık Bakanlığının ve bağlı bulunduğu hükümetin pandemi yönetiminin ne derece hızlı, işlevsel ve etkin olduğunu salgının daha ağır hissedileceği ilerleyen günlerde daha net göreceğiz.

Yoğun Bakım Yatak Kapasitesi

Sağlık Bakanlığı ve yoğun bakım uzmanları tarafından sıklıkla dile getirilen bir konu, Türkiye’deki yoğun bakım yatak sayısının yeterliliği… Bakanlığın 2018 yılı istatistiklerine göre, özel ve kamu toplam yatak sayısı 38 bin 98! Bakanlığa bağlı kamu hastanelerindeki yatak sayısı 16 bin 86, özel hastanelerindeki yoğun bakım yatak sayısı 15 bin 973 ve üniversite hastanelerinin yoğun bakım yatak sayısı toplam 6 bin 39. Bu rakamlara çocuk ve yenidoğan yoğun bakım yatakları da dahil. Nisan ayının ilk günlerinde yeterli, olduğu ifade edilen yoğun bakım yataklarının çok  uzak değil ay sonunda nasıl kullanılacağı, yönetileceği merak konusu! Çünkü sadece yatak sayısıyla iş bitmiyor; personel ve cihaz sayısı bu yatakları işlevsel hale getirecek iki kritik husus!

Şirketlerden Destek & Dayanışma Örnekleri

Hükümetin de aldığı ekonomik tedbirlere ve taleplerine bağlı olarak; tüm sektörler pandemiye karşı destek ve dayanışma stratejileri geliştirdi. Johnson & Johnson Türkiye, COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında sağlık çalışanlarının ve hastaların ihtiyaçlarına yönelik kullanılmak ve COVID-19 hastalarını tedavi eden hastanelere ve sağlık kurumlarına aktarılmak üzere Sağlık Bakanlığına 1.500.000 TL tutarında nakdi bağış yanı sıra sağlık çalışanlarına, ihtiyaçlarına yönelik 200.000 TL tutarında kişisel hijyen ve bakım ürünleri ulaştırdı.

Yoğun bakım alanında yıllardır faaliyet gösteren ve hastanelerin bu alandaki tüm ihtiyaçlarını karşılayan ACENDIS de hem yurtiçi hem de yurtdışı hizmetlerine tüm hızıyla devam ediyor.

Laboratuvar ve sterilizasyon teknolojisi alanında üretim yapan Nüve, salgın sürecinde üretimine aralıksız devam ediyor.

Bugünleri sağlıkla ve dirençle geride bırakabilmek ümidiyle,

keyifli okumalar dilerim..

Fatma Ergüzeloğlu
Genel Yayın Yönetmeni