Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Melda Türkoğlu tarafından kaleme alınan Sepsis 2020 dergisi giriş yazısı şöyledir:
Değerli Üyelerimiz,
Sepsis, vücudun enfeksiyona verdiği savaşın kontrolsüz bir hale gelerek kişinin, kendi organlarına hasar vermesi sonucu gelişen çoklu organ yetmezliği ile seyreden bir sendromdur. Biz yoğun bakım uzmanlarının sıklıkla karşılaştığı ancak birçok hastada sonu ölüme giden yolu başlattığı için istemediğimiz ve hızla mücadele etmemiz gereken bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sepsis, her yıl 49 milyon kişiyi etkilemekte ve 11 milyona yakın ölüme sebebiyet vermektedir. İyileşen bir kısım hastada ise engellilik, sakatlık veya kalıcı organ yetmezlikleri görülebilmektedir.
Sepsis tüm dünyada giderek artan bir tehdittir ve özellikle COVID 19 salgınının yaşandığı bu günlerde ölümün önde gelen nedenlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sepsis, her yıl 49 milyon kişiyi etkilemekte ve 11 milyona yakın ölüme sebebiyet vermektedir. İyileşen bir kısım hastada ise engellilik, sakatlık veya kalıcı organ yetmezlikleri görülebilmektedir. Semptom ve bulguların silik kalabilmesi nedeniyle tanıda; hızlı müdahale gerektirdiği için ise yönetiminde uygun yaklaşım önemlidir. Erken tanı, erken antibiyotik tedavisi ve odak kontrolü, uygun organ destek tedavisi sepsise yaklaşımın vazgeçilmezleridir. Hipokrat döneminden itibaren tıbbın ana ilkesi olan, yoğun bakımın da özünü oluşturan “önce zarar verme” ilkesi üzerinden hastalarımıza hızlı, dinamik ve doğru tedavilerin uygulanması hem mortalite hem morbiditenin azaltılmasında oldukça önemlidir.
Şüphe yok ki her hastalık gibi sepsisin de tedavisinden önce önlenmesine gayret gösterilmelidir. Toplumun aşılanması, el hijyeni, enfeksiyon kontrol kurallarına uyum ve hastanın medikal durumunun iyi yönetimi sepsisi önlemede önemli adımlardır.
Dünya Sağlık Örgütü, sepsisin önlenmesi, tanınması ve tedavisini küresel bir öncelik olarak kabul etmiştir. Her yıl “13 Eylül Dünya Sepsis Günü” ve bu günün içinde bulunduğu hafta “Dünya Sepsis Haftası” olarak kutlanmaktadır. Biz Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği olarak her yıl ülkemizdeki farkındalığı ve bilgi düzeyini arttırmak için sepsis haftasını çeşitli bilimsel ve sosyal etkinliklerle kutlamaktayız.
Bu yıl, geleneksel sepsis sempozyumumuzu, oldukça yoğun ve kritik günler geçirmemize rağmen sanal ortamda da olsa gerçekleştirebilmenin gururunu yaşıyoruz. Ulusal ve uluslararası birbirinden seçkin konukları ağırladığımız sempozyumumuza 9 Eylül 2020 akşamı 20.00-21.30 saatleri arasında Hemşirelik Komisyonumuzun webinarı ile başladık. 10 ve 11 Eylül 2020 tarihlerinde ise 14.00-16.30 saatleri arasında sepsis tanı ve tedavisindeki yenilikleri, gelişmeleri hep birlikte konuşup tartıştık.
Günlük yoğun çalışma tempomuzun arasında bilimsel, faydalı bir mola vermek gayesiyle hazırladığımız sempozyumumuz yoğun bakım ekiplerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi. En büyük önceliğimiz hastalarımıza dokunabileceğimiz, sizlerle yüz yüze yeniden bir araya gelebileceğimiz daha güzel günlerde görüşebilmek ümidiyle, keyifli okumalar dilerim.