ProjelerYayınlar

KLİNİKİLETİŞİM 16. SAYISI YAYIMLANDI

Dünyanın En Çok Sağlığa İhtiyacı Olan Dönemde Sağlık Şirketleri Neden Batıyor?

Online toplantıların hem iyi hem kötü tarafı şu; hiçbir toplantıyı, sempozyumu, kongreyi kaçırmıyorsunuz… Öte yandan her yıl rutin katıldığınız ve yüz yüze sohbetine alışkın olduğunuz insanlara sadece uzaktan el sallamakla yetiniyorsunuz.

Görünen o ki bu kış böyle geçecek ve bence online konsept, üstte belirttiğim konforundan ve mini ekonomisinden dolayı, daha tercih edilebilir olabilir.

Medikal sektörün bir araya geldiği Sağlık Zirvesinin dokuzuncusu bu sene online düzenlendi. Sağlık turizmi ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) öne çıkan iki konu oldu. Kongreden bir süre önce, mini bir sempozyum yapıldı ve TSS derinlemesine tartışıldı. Buradan çıkan sonuçlar da, ki buna bir nevi ortak aklı toplantısı da denilebilir bence, Kongrede sunuldu.

TSS Yine Yeniden Gündemde

Buna göre, kamu karar vericilerin nezdinde TSS mutabık kalınan bir uygulama! TSS %200 fark sınırının kalktığı yasal bir imkan sağlıyor. Sağlık poliçesi ihraç edilerek sağlık turizmi pazarının büyütülmesi de ayrıca mümkün!

Doğru poliçe fiyatı için bireysel sağlık sigortası riskinin ölçülebilmesi kritik öneme sahip! Katastrofik sağlık harcamalarının TSS kapsamına alınması değerlendirilmeli… TSS maliyetlerinin artması uygulamanın topluma yayılımı engeller. İşveren, çalışan ve bireyler için bireysel emeklilik benzeri pirim teşvikleri getirilmeli… Gelir vergisi kanununda yapılacak değişiklik ile vergi teşvikleri kombine edilmeli; sadece TSS değil özel sigortalar da teşvik edilmeli.

Cumhurbaşkanlığı: “TSS Gerekli”

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşleri de bunu destekleyici nitelikte… Daire Başkanı Osman Nuri Erdem“TSS’nin geliştirilmesi GSS sisteminin mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi için son derece gerekli. Geniş kamu sağlık teminat paketinin daraltılmasıyla TSS’ye alan açılmalı” diye konuştu.

USHAŞ’a Yeni Yönetim

Kongrede öne çıkan bir diğer konu Sağlık Turizmi idi… Yaklaşık 2 aydır görevde olan USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Kenan Şahin, şikayet mekanizmasını uygulamaya başlayacaklarını belirterek, “Yurtdışından gelen misafirlerimizin aldığı hizmetin teminatı olan şikayet mekanizması üzerinde çalışmalara başladık. hedefimiz sağlık turizminde sağlık lideri olmak” dedi. Ayrıca henüz kurulan Tıbbi Ürün Ve Hizmet İhracatçıları Konseyine (TÜHİK) dikkat çekti.

Google Health Pazarlama Müdürü Neler Anlattı?

Bu süreçte takip ettiğimiz bir başka ilgi çekici webinar, Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneğinin (ARTED), sektörün ve sağlık ekosisteminin geleceğini konuşmak üzere başlattığı“Geleceğin Sağlık Ajandası” webinar serisi oldu. Yurtiçinde yaşadığımız klasik sağlık gündeminden bambaşka bir yöne başımızı çevirdik ve Google Health Pazarlama Müdürü Cozi Namer!i dinledik. Namer, pandemi deneyiminden çıkan sonucu şöyle özetledi:

“Birkaç inovasyon dışında sağlıkta 4. endüstri evresine geçilemediğini düşünüyorum. Düşünün ki hastaneye gidiyorsunuz ve bir bekleme odasına alınıyorsunuz… Dünyada nerede bekleme odası konsepti kaldı? Her ziyaretinizde siz sağlığı beklemek zorundasınız.”

Öte yandan pandemi dolayısıyla 2020 yılında dijital sağlık yatırımlarında patlama yaşandğına dikkat çeken Namer, şunları söyledi:

“Yatırım rakamı ortalama 9,4 milyar dolar! Tarihin en büyük yatırımı denilebilir. Hastaneler 300 milyar dolar para kaybetti. Dünyanın en çok sağlığa ihtiyacı olan dönemde sağlık şirketleri neden batıyor? Çünkü sistemleri hasta bakımına odaklı, sağlık tedarik etmeye değil! Bir hastane senin sağlığınla ilgilenmiyor, hastalığınla ilgileniyor.”

Enteresan değil mi? Cozi Namer’in ifadeleri üzerinde düşünülmeyi hak ediyor…

Keyifli okumalar…