Hoş geldin 2018!
2018’in ilk sayısı huzurlarınızda…
2017’nin en önemli sağlık gündemi şehir hastaneleri oldu… Ardı ardına acılan bu dev kampüsler, hem kamu hastanelerinin yapısını radikal şekilde değiştirdi hem de tıbbi cihaz sektörü için hareketlilik yarattı. Yerli üretim – yerelleşme kavramları çokça telaffuz edilmesine rağmen şehir hastanelerinin yerli üretime dişe dokunur katkı sağladığını söylemek zor; yerli üretim şu anda bir tatlı hayal!
Bu yıl Ankara Bilkent’te açılacak olan en büyük şehir hastanesi (3.704 yataklı) ile bu dev yatırımların kamu-özel ortaklığıyla verilen sağlık hizmet sunumunu nasıl dönüştürdüğünü daha net şekilde görebileceğiz. Özellikle Ankara’nın göbeğinde – Sıhhiye’de- hizmet veren hastanelerin de taşınmasıyla hekimden personele hastane çalışanları, hizmet sağlayıcılar ve vatandaşlar fotoğrafı daha net yorumlayabilecek!
Bu yıl açılması planlanan şehir hastaneleri 1.607 yatak ile Kayseri’de, 1.038 yatak ile Elazığ’da ve 558 yatak ile Manisa’da hasta kabulüne başlayacak.
Bu sayıda açılan şehir hastanelerinde görev yapan hekimlere kulak verdik;
Mersin, Adana, Isparta, Yozgat ve Mersin Şehir Hastanelerinde öne çıkan sorunlar daha çok; hastanelerin büyüklüğü, hekimlerin iş yükündeki artış, yardımcı sağlık personeli eksikliği, eğitim araştırma hastanesi konumundaki şehir hastanelerinde eğitim faaliyetleriyle ilgili düzenlemelerin yapılmaması, alt yüklenici sayısının fazlalığı öne çıkıyor.
Gelecek dönem, şehir hastanelerinin özelleştirilmesi sektörde sürpriz sayılmayacak bir gelişme olacak gibi görünüyor; bu aşamaya doğru ağır ağır ilerleniyor… TÜSAP Yürütme Kurulu Üyesi Türkay Ufuk Eren’in makalesi bu konuda da çok şey söylüyor.
Biyoteknoloji alanında inanılmaz gelişmeler var; Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Albert Güveniş’in harika makalesini okurken Black Mirror dizisi atmosferine girmemek elde değil! Öte yandan medikal sektörde distopik öğeler düşünmek için henüz erken olduğunun farkındayım, mutlulukla! Gelişmeler şimdilik gündelik hayatta konfor, rahatlık, hastaya daha az zarar verme, tıp eğitiminde kolay öğrenme, bilgiye hızlı erişim şeklinde iyimser bir tablo sunuyor.
Editör & klinikiletişim Genel Yayın Yönetmeni
Fatma Ergüzeloğlu